21. 6. 2015

Bezový sirup a šťáva

Mám moc ráda babiččin bezový sirup i šťávu a zrovna tak ráda chodím za žhavých brzkých letních dnů do přírody na bez, pak se doma občas pokouším z něj babiččin zázrak vykouzlit...nebo ho usuším na čaj :) Ve sbírání bylinek je něco šamanského a ve vaření sirupu kousek alchymie :D
 
 
Bezová šťáva
4l vody
5 květů bezu (nebo více)
1/2 lžičky kyseliny citronové
1 citron na kolečka
1/4l hrnek cukru
 
Vodu s cukrem převaříme, necháme vychladnout, přidáme zbytek a 3 dny necháme v chladu ustát. Přecedíme a vychutnáme :3

 
Bezová sirup
2l vody
20-25 květů bezu
4-5dkg kyseliny citronové
1 citron na kolečka
2kg cukru
 
Převaříme vodu, přidáme květy, citron a kyselinu, 24 hodin necháme ustát, přidáme cukr a zahřejeme na 60°C. Nalijeme do zavařovacích lahví nebo čehokoliv jiného, no prostě co dům dal...tadá :D



Žádné komentáře:

Okomentovat